— 100 % vrijwillig —

Wat doen we

Ons Doel

De Thoésvrijwilliger Peel en Maas heeft als doel mensen aan elkaar te verbinden.

Wij verbinden graag vraag en aanbod aan elkaar. We kennen de vrijwilliger die we aan een vraag koppelen vaak nog niet maar daar gaan we wel naar op zoek, vooral door te netwerken. Een vrijwilliger om te handwerken, muziek te luisteren, te wandelen. Een gezellig praatje of juist een gesprek op niveau. Ook hopen we dat er door de positieve uitstraling van de huidige Thoésvrijwilligers meer mensen zich bij ons aansluiten. Het vrijwilligerswerk is immers redelijk bescheiden. Je bezoekt een keer per week, of om de week een ander en doet iets wat je beide leuk vindt.

De Thoésvrijwilliger voor gezelschap

De thoésvrijwilliger is een vaste vrijwilliger die zich inzet voor mensen met een klein sociaal netwerk in de eigen thuissituatie. De inzet is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld door ouderdom of lichamelijke klachten minder in staat zijn deel te nemen aan de maatschappij en/of voor mensen waarbij individueel gezelschap in de thuissituatie beter past dan andere vormen van (collectieve) ondersteuning. Wat doen onze vrijwilligers De vrijwilliger biedt gezelschap bij een hulpvrager thuis in de vorm van een bezoek van enkele uren per week (of om de week). Tijdens het bezoek kunnen er zowel binnen- als buitenshuis activiteiten worden ondernomen,  gericht op gezelschap. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, (voor)lezen, koffie drinken, een spelletje doen. Maar ook bijvoorbeeld een terrasje pikken of samen een hobby uitvoeren zoals bakken en tuinieren. De vrijwillige inzet is niet bedoeld voor taken als huishoudelijk werk, persoonlijke verzorging, financiën of administratie. Wat kost het?  U hoeft niet te betalen voor de inzet van een thoésvrijwilliger. De vrijwilliger hoeft zelf ook geen kosten te maken. U biedt hem of haar iets te drinken aan tijdens het bezoek. Wilt u graag ergens heen? Dan betaalt u de kosten van bijvoorbeeld vervoer of terras. Aanvragen van een thoésvrijwilliger Heeft u behoefte aan het gezelschap van een van onze vrijwilligers? Klik op aanvragen en vul het formulier in. We nemen dan contact met u op.

De Thoésvrijwilliger bij dementie

De thoésvrijwilliger dementie is een vaste vrijwilligers die bij mensen met dementie wordt ingezet in de thuissituatie om de mantelzorger te ontlasten. De inzet van een vrijwilliger biedt de mantelzorger ruimte om er even tussenuit te kunnen en te genieten van een vrij moment terwijl men weet dat hun partner of ouder in goede handen is van een vrijwilliger. Wat doen onze vrijwilligers De vrijwilliger komt een paar uurtjes per week of per twee weken en kunnen een maatje zijn voor de mensen met dementie. Zij gaan vooral leuke dingen doen, maken bijvoorbeeld een praatje of gaan een stukje wandelen en hoeven geen zorgtaken op zich te nemen. Ze zijn geduldig en kunnen zich verplaatsen in de mensen met dementie en hun mantelzorgers. De vrijwillige inzet is niet bedoeld voor taken als huishoudelijk werk, persoonlijke verzorging, financiën of administratie. Scholing  De thoésvrijwilliger die we inzetten bij mensen met dementie hebben hier voor gekozen. Ze hebben deelgenomen aan de cursus ‘omgaan met dementie’ die wordt verzorgd door Hulp bij Dementie Noord Limburg.  Zij kunnen bij vragen terugvallen op de persoonlijke trajectbegeleider van de mensen waar ze ingezet zijn. Wat kost het?  U hoeft niet te betalen voor de inzet van een thoésvrijwilliger. De vrijwilliger hoeft zelf ook geen kosten te maken. U biedt hem of haar iets te drinken aan tijdens het bezoek. Wilt u graag ergens heen? Dan betaalt u de kosten van bijvoorbeeld vervoer of terras. Aanvragen van een thoésvrijwilliger dementie Ben je mantelzorger van iemand met dementie en wil je een thoésvrijwilliger aanvragen, bespreek het gerust met de eigen trajectbegeleider van Hulp bij Dementie. Zij kan de aanvraag bij ons neerleggen. Een intake is niet nodig. Als een passende vrijwilliger zich voordoet dan introduceert de eigen trajectbegeleider de vrijwilliger bij de partner of ouder met dementie. Klik hier om naar de website te gaan van Hulp bij Dementie contact met mijn trajectbegeleider De inzet van de thoésvrijwilligers is een honderd procent vrijwillige inzet en komt vanuit maatschappelijke en sociale betrokkenheid voor het welzijn van een ander. Het geeft ons het gevoel zinvol bezig zijn en van betekenis te zijn voor de ander.